Ga naar de inhoud

Telewerk

Basisdefinitie:

Telewerk is met behulp van ICT-ondersteuning, werkzaamheden op een andere locatie uitvoeren dan die van de werkgever.

In de praktijk gaat het vooral over bediendes die hun job (voor een gedeelte van de tijd) op PC / laptop thuis uitvoeren. 

De COVID19 pandemie heeft deze vorm van werken in een stroomversnelling gebracht.  Het wordt een blijvend gegeven met tal van voordelen op vlak van tijdsmanagement en work-life balance. Ook valt er wat te zeggen voor de positieve impact op ecologisch vlak (minder files, minder uitstoot van CO²). De komende tijd zal uitwijzen hoe de organisatie van deze vorm van werken gaat evolueren. Werkgevers zullen een evenwicht zoeken in welke mate en voor welke jobs dit ideaal is. Elkaar fysiek ontmoeten (op het bedrijf of een afgesproken locatie) tijdens meetings met partners/klanten blijft noodzakelijk voor een goede werksfeer en betrokkenheid.

Mijn voorspelling is dat de ‘kantoorjob’ een uiterst mobiel gegeven wordt. Waar en wanneer heeft steeds minder belang. Zolang je maar beschikt over de juiste hard- en software en een veilige, stabiele verbinding met het internet.

Bij telewerken denken we nu nog  vooral aan de bediende die thuis op de laptop taken uitvoert zoals op kantoor.

Maar in de toekomst zal dit veel uitgebreider zijn. Technici die nu nog klussen uitvoeren op locatie en ’s avonds terugkeren naar de bedrijfssite om te rapporteren zullen in de toekomst met behulp van app’s steeds minder kilometers maken. Ze rapporteren vanop de locatie. Bepaalde jobs (consultancy, marketing, dataverwerking,…) zullen ook kunnen gedaan worden door zelfstandige telewerkers. 

Toch even iets over de nadelen:

Arbeidspsychologen merken nu al  dat thuiswerken op PC ook nadelen heeft met betrekking tot efficiëntie en concentratie in het bijzonder, en arbeidswelzijn in het algemeen. 

Verliest de telewerker ook niet de betrokkenheid met het bedrijf? Hoe behoudt men overzicht? Wat met controle en evaluatie van werknemers?

Telewerken is een boeiend fenomeen dat niet meer weg te denken is in een verbonden wereld. Het nieuwe werken speelt zich af op verschillende locaties. 

De website www.telewerkplekken.be is helemaal gewijd aan deze revolutie.